Sezon na szparagi


Na początku kwietnia rozpoczyna się sezon na szparagi w Niemczech. Warzywo to jest bardzo popularne tutaj, pomimo dość wysokich cen, nikt nie rezygnuje z ich zakupów. jak przygotować szparagi w niemczech

Wybierając się po szparagi warto wiedzieć kilka rzeczy, aby dokonać odpowiedniego wyboru. Chętnie podzielę się tą wiedzą z Wami. Nigdy nie wiadomo, kiedy nasz senior zażyczy sobie zjeść szparagi i wtedy rozpacz w oczach, gdzie znaleźć jakieś informacje na ten temat, jakie wybrać, jak przyrządzić i jak podać.

W internecie jest  bardzo wiele przepisów na dania ze szparagów,  ale tutaj najbardziej popularne są te tradycyjne. Szparagi możemy kupić praktycznie w każdym sklepie, a przed supermarketami urządzane są specjalne stoiska przeznaczone do ich sprzedaży. Niektórzy nawet udają się wprost do producenta. Cały asortyment jest bardzo skrupulatnie posegregowany i wyceniony, w zależności od grubości, długości, świeżości itp.

Niemcy czasami wybierając się po szparagi zabierają ze sobą mokrą, bawełnianą serwetę, tak aby po zaraz po zakupie , zawinąć je w nią, by nie traciły świerzości. Przy wyborze zwracają uwagę, aby główki szparagów nie posiadały  fioletowego zabarwienia, świadczącego o tym, że wyłoniły się z ziemi i są gorzkie. Miejsca ciecia szparagów nie mogą być również przyschnięte, co świadczy tym, że nie są już świeże.

Szparagi należy porządnie ostrugać z włókien, strugaczką do warzyw uważając przy tym, by się nie złamały i włożyć do garnka na pionowo. Do gotowania tego warzywa służy wąski i wysoki garnek z koszykiem metalowym, specjalnie do tego celu przeznaczony. Szparagi niemcyNależy zalać je wrzątkiem, pozostawiając dwu centymetrowe główki szparagów nad powierzchnią wody. Dodać soli i cukru. Gotować 15-20 minut do miękkości. Podawać z ziemniakami i szynką. Szparagi polać roztopionym w cebrzyku umieszczonym na stole masłem, który powinien być podgrzewany świeczką.

Innym sposobem serwowania szparagów, z którym zetknęłam się również w Niemczech jest podanie z ziemniakami, szynką oraz oryginalnym sosem  tzw. hollandaise, można go kupić w również w każdym sklepie. W skład, tego sosu wchodzą żółtka jajek, śmietana, masło i mąka. Wodę, w której gotowały się szparagi można wykorzystać do ugotowania zupy. Niektórzy gotują w niej jeszcze przez jakiś czas obierki ze szparagów, następnie odcedzają, dodają kilka łyżek kaszy manny, śmietanę oraz pokrojone w krótkie kawałki pozostałe ugotowane wcześniej szparagi, przyprawiają i danie jest gotowe do podania. Spotkałam się również z tym, że na tej wodzie gotują zupę z torebki.

Wspaniałym daniem, które podpatrzyłam w telewizji i wypróbowałam jest również omlet ze szparagami i szynką. Podsmażamy lekko szynkę i szparagi. Wykładamy na podsmażony omlet i pozostawiamy na małym ogniu pod przykryciem do usmażenia. Następnie podajemy na talerzu składając go na połowę.

Z sezonem szparagów związane są również różne festyny połączone z okolicznościowymi konkursami np. na szybkość obierania ich. W miasteczku, w którym pracuję jako opiekunka wygrała osoba, która ostrugała 5 kg szparagów w 20 minut. Imponujący wynik, na szczęście od nas nikt takich efektów nie wymaga.